Betrouwbaar en snel

Klasse F of Klasse E

Rotocoat is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal volgens NEN-EN-ISO-1461. In deze norm worden de functionele eisen beschreven waaraan de corrosiewerende werking van de aangebrachte zinklaag moet voldoen. De corrosiewerende aspecten staan centraal en esthetische of decoratieve aspecten zijn van ondergeschikt belang.

Omdat er soms een discrepantie zit tussen de resultaten van thermisch verzinken en de verwachtingen van de klant, is er vanuit de branchevereniging Zinkinfo Benelux een classificatiesysteem voor verzinken opgezet:

  • Klasse F: Functioneel verzinken
  • Klasse E: Esthetisch verzinken

Rotocoat verzinkt standaard volgens Klasse F, tenzij vooraf is gekozen voor Klasse E.

Door vooraf een keuze te maken voor verzinken Klasse F of verzinken Klasse E, is het voor zowel Rotocoat als de klant duidelijk wat de verwachtingen zijn. Dit leidt tot een beter eindproduct en minder misverstanden achteraf.

Klasse F:

Kies voor Klasse F als vooral de functionele, corrosiewerende aspecten van verzinken van belang zijn. Bijvoorbeeld voor producten voor industriële toepassingen, staalconstructies, stalhekken, roosters of producten die na het verzinken nog gecoat worden.

Klasse E:

Kies voor Klasse E als ook de esthetische of decoratieve aspecten van verzinken van groot belang zijn en er hogere verwachtingen worden gesteld aan de visuele afwerkingsgraad. Bijvoorbeeld voor producten voor architectonische toepassingen, galerijhekken, leuningen, luifels voor woningen, straatmeubilair of aanhangwagens.

Bij keuze voor Klasse E is het van essentieel belang om vooraf de wensen en verwachtingen te bespreken en goede afspraken te maken met als doel een eindproduct dat aan de verwachtingen van de klant voldoet.

Wat valt er onder Klasse F en E? 

Klasse F Klasse E
Beschrijving van de functionele eisen gesteld aan de corrosiewerende werking van de aangebrachte zinklaag volgens EN ISO 1461 Gehele constructie wordt ontdaan van scherpe punten, zinkasresten en oneffenheden
Beschrijving van de constructieve eisen zoals bepaald in EN 14713-1 en 2 Droge opslag (o.a. tegen witroest)
EN ISO 1461 definieert geen esthetische eisen Onverzinkte plekken ook esthetisch behandelen
De zinksmelt bestaat minimaal uit 98% zuiver zink Nabewerking zichtzijdes voor gladder oppervlak
  Optioneel: op vraag van de klant, verpakken om witroest te vermijden

Rotocoat biedt Klasse E alleen aan als één ondeelbaar pakket.

Kosten

  • Voor Klasse F gelden de normale verzinktarieven.
  • Voor Klasse E gelden de normale verzinktarieven plus een toeslag voor de extra services.

Wilt u meer informatie of heeft u een specifieke vraag, bel of mail ons dan!