Betrouwbaar en snel

Walkartpark feestelijk heropend
Walkartpark feestelijk heropend
Walkartpark feestelijk heropend
Walkartpark feestelijk heropend

Walkartpark feestelijk heropend

augustus 2017 - Op 17 december 2016 is het gerenoveerde Walkartpark in Zeist feestelijk heropend. Het park is toegankelijker en heeft een betere verbinding met het centrum. Ook heeft het park nieuwe speelvoorzieningen, fijne zitplekken, een fontein, nieuw aangelegde borders en een nieuw hekwerk.

“Dit duurzame azuurblauwe hekwerk is een fraaie aanwinst voor het nieuwe Walkartpark!”

Om het park een beleving van ‘binnen’ en ‘buiten’ te geven en de verbinding met de buitenwereld te behouden, is het park omgeven door een transparant laag hekwerk met draaibare en afsluitbare poorten. Het hekwerk is sierlijk, maar niet overheersend, degelijk en duurzaam en opgebouwd uit repeterende elementen van 3 meter zodat deze bij schade snel vervangen kunnen worden.

De letter W

In het ontwerp is de letter W van de familie Walkart verwerkt. Het stalen hekwerk is door Van Klompenburg Hekwerk en Beveiliging uit Elburg geproduceerd en door Hekwerk Soest gemonteerd.

Rotocoat heeft het stalen hekwerk thermisch verzinkt en daarna tweelaags gepoedercoat in RAL 5009, de azuurblauwe kleur die ook in het wapen van de familie Walkart voorkomt.

Historie

In 1824 koopt de welgestelde Amsterdamse rentenier G.L.W. Walkart een buitenplaats aan Het Rond in Zeist. Na zijn dood erven zijn twee dochters dit zomerverblijf en laten in 1876 het Overbosch aanleggen, het huidige Walkartpark.

De laatst overgebleven dochter Marianne Henriette Walkart laat in 1904 het Overbosch na aan de gemeente Zeist onder voorwaarde dat ‘dit Bosch tot publieke wandeling worde opengesteld en opengesteld blijve’. Bovendien schenkt zij 40.000 gulden ‘tot onderhouden dezen wandelplaats’.

Het totale Walkartbezit bedroeg in die tijd meer dan vijf hectare. In 1904 gaf de gemeente Zeist aan tuinarchitect Hendrik Copijn de opdracht tot de aanleg van een openbaar wandelpark. In mei 2015 wordt het park geopend. Het park is dan aangelegd in romantische landschapsstijl: heuvelachtig, met slingerpaden, groenblijvende heesters en verrassende doorkijkjes. In 1999 wordt het park een beschermd rijksmonument.

> Naar nieuwsoverzicht